skip to Main Content
De Zaak Museumkaart

De zaak Museumkaart

Belang van privacy in de juridische wereld

De hoge heren van de Belastingdienst gaven aan graag inzicht te willen hebben in het museumbezoek van een klant van stichting Museumkaart. Met deze kaart kan men met kortingen musea bezoeken.

De overheidsinstelling wilde graag inzicht in de gegevens van deze persoon en vroeg hierom bij de stichting. Deze vond de privacy echter zwaarder wegen en weigerde de gegevens af te geven. De stichting gaf naast deze reden ook aan dat zij dacht dat het (lees: het inzicht van de Belastingdienst in de gegevens van haar klanten) negatief zou uitpakken voor mensen die twijfelen of zij een Museumkaart willen aanschaffen. En dat pikte de Belastingdienst niet.

We maken een lang verhaal kort: de Belastingdienst kreeg gelijk. Dit voornamelijk omdat de gegevens een beslissende rol zouden spelen in het correct afhandelen van de huidige belasting-situatie van de betreffende Museumkaart-klant. Er werd geoordeeld dat het dalende verkoop-argument van de stichting niet voldoende rustte op onderbouwde feiten. In dit geval, zo wees de rechter, gaat het belang van een juiste belasting-afhandeling boven de eerder overeengekomen geheimhouding van de bezoekhistorie van de Museumkaart-houders.

Back To Top